Aikido – for veikt for MMA?

Aikido er ved siden av judo og karate en av de tre store kampsportene av japansk opprinnelse. Den er også forholdsvis ny, og ble til for bare litt over et halvt århundre siden.

AikidoAikido er basert på en tankegang som nærmest er det motsatte av trash talk og swagger, som mange i MMA legger vekt på for tiden. Dette er en sport som legger stor vekt på å være i ro og balanse, både fysisk, psykisk, og spirituelt. Aikido har likevel en viss relevans for MMA, fordi det er stor vekt på å kaste motstanderen. Kastene skal ideelt sett gjøres med minst mulig anstrengelse, ved simpelthen å bruke motstanderens ubalanse og aggresjon mot ham. En skal altså utnytte motstanderens kraft, like mye som sin egen.

God Aikido ser elegant og grasiøst ut, men man trener ikke på tøffere virkemidler, som slag og spark. Dette gjør at overgangen fra ren Aikido til MMA, kan bli ganske stor. Kritikere hevder at Aikido er uegnet til kamp mot veltrente og konsentrerte individer, og bare har nytte i en kamp mot motstandere, som er i dårlig fysisk form, mangler balanse og konsentrasjon, eller rett og slett er fulle.

Det blir påstått at Aikido ikke er så mye en kampsport som det er en slags form for dan,s eller oppvisning, nesten en slags Tai Chi. Aikido sin mest kjente forsvarer er selvfølgelig den aldrende filmstjernen Steven Seagal, som selv har sjuende grads svart belte i Aikido. Seagal hevder den dag i dag, at han har lært MMA-kjemper, som Anderson Silva og Lyoto Machida, mye av det de kan, men disse påstandene er mildt sagt kontroversielle. Det eneste kjente eksemplet på en topp utøver i Aikido (svart belte), som har gjort det bra, er egentlig Rik Ellis. At han inntil videre var så alene, tyder vel kanskje på at roen og balansens Aikido, og det ville slagsmålet som er en MMA-kamp, ligger litt for langt unna hverandre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *