Boksing – selvforsvarets edle kunst

BoxingDet går ofte spekulasjoner om hvordan kjente boksere ville gjort det i MMA, mange vil sikkert huske kontroversen mellom Rhonda Rousey og Floyd Mayweather. De fleste skjønner nok at Mayweather ville knekt Rousey på null komma niks, men hvordan hevder bokserne seg mer generelt når de prøver seg på MMA?

Et velkjent eksempel på en bokser som har prøvd seg i MMA er Ray Mercer, som først deltok i en oppvisningskamp mot Kimbo Slice i 2007. Det gikk slett ikke bra for Mercer, Slice stormet mot ham og fikk kastet ham i bakken. Der ble boksemesteren låst og uskadeliggjort, og kampen var over allerede i første runde. Mercer kom imidlertid tilbake med en seier over tidligere tungvektsmester i UFC, Tim Sylvia, i en kamp i 2009. Da hadde Mercer naturlig nok trent mye mer MMA etter å ha blitt ydmyket i den første kampen.

En enda større boksekjendis enn Mercer er James Toney, som har hatt mesterbelte i tre forskjellige vektklasser i boksing. Han deltok bare i en eneste UFC-kamp, mot tidligere UFC-mester Randy Couture i 2010. Her viste Couture sin rutine, fikk tak i ankelen til Toney, og ga seg ikke før han tappet ut. Toneys totale mangel på ferdigheter i for eksempel bryting eller brasiliansk Jiu Jitsu gjorde at han fremsto ganske hjelpeløs mot Couture. Man kan nesten si at dette var en felle som UFC satte for bokseverdenen ved å kjøre en sånn kamp, særlig når det dreide seg om en cage match der det var helt umulig for bokseren å komme seg unna.

Noen fasit har man likevel ikke fått når det gjelder bokseres muligheter til å hevde seg i MMA. Det som synes åpenbart er likevel at man ikke kan greie seg med bare bokseferdigheter, man må også ha en viss evne til å forsvare seg mot kast og greie å komme seg opp fra matta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *