Karate og kamp

Karate and martialDet har lenge blitt hevdet at karate ikke egner seg til MMA fordi mange av teknikkene simpelthen er for farlige og risikable til at man kan bruke dem i sparring og sportslig kamp. Den siste tidens utvikling med utøvere som Lyoto Machida og Stephen Thomson viser imidlertid at dette ikke nødvendigvis er tilfelle. Selv om karategutta noen ganger møter tøff motstand, hvis de treffer på de hardføre Muay Thai ekspertene, er det ingen tvil om at teknikker og utøvere fra Karate, er på full fart inn i MMA.

Stridskunsten karate ble til på øya Okinawa, som tilhører Japan men ligger litt sør for resten av øyriket. Den ligger nære både Kina og Korea. Det er mye aggresjon involvert i karate sammenlignet med Judo, for det er en sport som i første rekke vektlegger slag og spark. Blokkeringer er selvfølgelig også en helt sentral del av denne stridsarten. Utenfor MMA, i vanlige stevner mellom utøvere innen karate, er det ikke vanlig å ha full kamp på grunn av risikoen for alvorlige skader. På grunn av dette er det også viktig å påse at karateteknikk ikke læres bort til kriminelle og folk med psykiske problemer.

I stedet for kamp har mange som kommer inn i MMA fra karate en bakgrunn sentrert rundt Kata, som vil si å gå ulike mønster. Forskjellige slag, spark, blokkeringer, og bevegelser settes sammen i en gitt rekkefølge, vanligvis uten noen motstander. En Kata vurderes i forhold til teknikk, kraft, hurtighet, og timing. Problemet med denne bakgrunnen fra et MMA-synspunkt er kanskje først og fremst at man ikke er så vant med reell fysisk konfrontasjon som for eksempel brytere og boksere er. Karate har riktig nok også en kampvariant, kalt Kumite, men denne har i mange år nå blitt utøvd med bare lette berøringer, fordi det ble for mange skader med full kamp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *