Muay thai og MMA

Muay thai and MMAMuay Thai er, som navnet tilsier, en kampsport med opprinnelse i Thailand. Denne kampkunstens historie har med eller mindre forsvunnet, etter at burmesiske invasjonsstyrker brant alle de relevante dokumentene på 1700-tallet. Likevel er man ganske sikre på at sporten har røtter helt tilbake til 1400-tallet (minst), og allerede i flere hundre år har vært noe av en folkesport i Thailand.

Muay thai gjør mye bruk av harde slag og spark, og på grunn av de mange skadene ble sporten på 1900-tallet først forbudt, og senere grundig modifisert, for å gjøre den litt tryggere for utøverne.

I Muay Thai kan man i utgangspunktet bruke hele sin kropp til å ramme alle deler av motstanderens kropp. Man bruker mye slag og spark som ligner på andre stridskunster, men i tillegg kommer den hyppige og karakteristiske bruken av albuer og knær, til å slå og sparke med. Generelt regnes spark som mer effektive enn slag, men det optimale er å komme i klinsj, og så få overtaket ved bruk av albuene og knærne.

Poenget er å finne et hardt punkt på sin egen kropp og kjøre det opp i et sårbart punkt hos motstanderen, som for eksempel hodet, ansiktet, eller ribbeina. Det er til og med lov å gå etter skrittet, tinningen, og Solar Pleksus. Kanskje ikke overraskende at det har vært en del dødsfall forbundet med denne sporten oppigjennom tidene.

I dag brukes disse dødelig effektive teknikkene mye av MMA-kjempere, selvfølgelig med god grunn. Muay Thai har vist seg å være en svært hensiktsmessig og effektiv bakgrunn for mange av de beste. Anderson Silva er et eksempel på en MMA-fighter med et stort Muay Thai repertoar, og han har til og med sitt eget Muay Thai studio. I dagens MMA kan man nesten si at Muay Thai er en uunnværlig del av arsenalet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *