Tae Kwon Do

Den mest kjente av alle koreanske kampkunster er legendariske Tae Kwon Do, kjent særlig for den hyppige bruken av kraftfulle spark. Selve ordet betyr sparket og slagets vei, for Tae betyr spark/fot mens Kwon betyr slag/hånd. I Korea har denne formen for strid sitt grunnlag i tradisjoner som går årtusener tilbake, i en dunkel og svunnen tid.

TaekwondoSelve kampformen tok virkelig form for over 1 000 år siden under kongen Chin Heung. Han styrte Korea med jernhånd og var omgitt av krigere som fikk en ganske ekstrem opplæring. De var uhyre disiplinerte og ble stadig vekk satt på de mest krevende prøver, både fysisk og psykisk. Deres åndelige veileder og kampinstruktør var den geniale buddhistiske munken Won Kang, som bestemte at grunnprinsippene for Tae Kwon Do skulle være mot og rettferdighet på den ene siden og lydighet, tillit, og lojalitet til den store leder på den andre. Det avgjørende moment var jo at man aldri skulle slå retrett i en kamp for konge og fedreland.

Da koreanerne for første gang arrangerte OL i Seoul i 1988, kom Tae Kwon Do med som oppvisningsgren. Det ble raskt populært, og siden den gang har sporten også kommet med på det offisielle OL-programmet.

For de som driver med MMA er Tae Kwon Do først og fremst interessant på grunn av de mange teknikkene for å få til kraftfulle og godt timede spark. Sporten minner noe om Kickboxing. De som kommer inn i MMA fra Tae Kwon Do kan imidlertid mangle litt på utholdenheten og hardførheten som trengs for å gå i tett klinsj med en motstander, siden Tae Kwon Do i så stor grad fokuserer på å holde avstand til motstanderen. Det beste trekket for motstanderen er derfor å komme nært innpå en slik utøver og aller helst få kampen ned på matta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *